3 września 2019

Zupa z boczniaków



  • ok. 1,5 l bulionu
  • 500 g boczniaków
  • 2 udka z kurczaka (pałki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 3 ziarenka ziela ang.
  • 1 liść laurowy
  • makaron (ja zamiast makaronu, dodałam 3 pokrojone w kostkę ziemniaki)
  • sól, pieprz
     Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka. Boczniaki w paski.
   W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Smażyć marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę przez 3-4 minuty, często mieszając. Dodać boczniaki i smażyć kolejne 3-4 minuty mieszając. 
   Wlać bulion, dodać pałeczki oraz przyprawy. gotować na małym ogniu ok. 20 minut do miękkości mięsa. Dodać śmietanę i gałązki tymianku. Podawać z makaronem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz