- ok. 1,5 l bulionu
- 500 g boczniaków
- 2 udka z kurczaka (pałki)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka kuminu
- 3 ziarenka ziela ang.
- 1 liść laurowy
- makaron (ja zamiast makaronu, dodałam 3 pokrojone w kostkę ziemniaki)
- sól, pieprz
Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka. Boczniaki w paski.
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Smażyć marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę przez 3-4 minuty, często mieszając. Dodać boczniaki i smażyć kolejne 3-4 minuty mieszając.
Wlać bulion, dodać pałeczki oraz przyprawy. gotować na małym ogniu ok. 20 minut do miękkości mięsa. Dodać śmietanę i gałązki tymianku. Podawać z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz