20 marca 2014

Szarlotka leniwej gospodyni


  • 1,5-2 kg winnych jabłek 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki kaszy mannej
  • 170g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mielony cynamon do posypywania jabłek
 
   Wszystkie suche składniki wkładamy do miski i mieszamy ze sobą łyżką. Jabłka obieramy z skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Małą tortownicę smarujemy masłem.
  Na dno wysypujemy 1/3 suchych składników, na które ścieramy na tarce 1/3 masła. Na to wykładamy połowę owoców, które posypujemy cynamonem.
  Następnie sypiemy znów 1/3 suchych składników, ścieramy na nie 1/3 masła oraz kładziemy pozostałe jabłka, które oprószamy cynamonem. 
 Ostatnią warstwę stanowi reszta suchych składników, obłożona wiórkami masła.
 Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz