8 lutego 2015

Ciasto śmietanowe z budyniem jabłkowym

 
Upiec biszkopt z 6 jajek i zimny przekroić na połowę.

Masa budyniowa:
  • 1 litr soku jabłkowego (może być z kartonu)
  • 4 jabłka (potrzeć na grubej tarce)
  • 4 łyżki cukru
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  Zagotować sok, dodać jabłka. Na soku ugotować budynie i wylać na połówkę biszkoptu. Na masę położyć drugą część biszkoptu.

Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany 30-36%
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 cukier waniliowy+cukier puder do smaku
Dodatkowo:
  • 1 paczka płatków migdałowych
   Ubić śmietanę z cukrem i śmietan-fixem, Wyłożyć na biszkopt i posypać uprażonymi na suchej patelni, migdałami.
   Ciasto jest lepsze po paru godzinach, gdy budyń dobrze się ściągnie.

Wg: Terenia Sz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz