20 marca 2014

Kotlety rybne


  • 0,5 kg fileta z dorsza (lub inna ryba)
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej + na panierkę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz / lub 1płaska łyżka ziarenek/
  Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i zeszklić (nie rumienić).
  Filet z dorsza drobno posiekać (w kosteczkę-wystarczy), przełożyć do miski. Dodać jajka, bułkę tartą i natkę pietruszki. Wrzucić przesmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem.
  Dobrze wymieszać (najlepiej ręką) i formować kotleciki (wychodzi ok.8 średnich). Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron.


 
Wg: http://umniewkuchni.blox.pl/html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz