28 listopada 2017

Bułeczki z dżemem


  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g masła - roztopić
  • 60 g cukru pudru
  • dowolna konfitura/dżem
  • 1 jajko do smarowania
     Do kubka lub miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
   Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, przestygnięte masło, cukier puder, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy do momentu nie klejenia się mąki do rąk. Gdy ciasto jest już elastyczne przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
   Po tym czasie ciasto rozwałkujemy na grubość ok. 1 cm, wycinamy kółka np. mniejszą miseczką. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę dżemu, zwijamy dokładnie aby dżem nie uciekł bokami. Układamy bułeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem. 
   Pieczemy przez ok. 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Wg: http://poprostupycha.com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz