- 100 g ryżu (1 woreczek)
- 1 duży filet z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1 papryka czerwona
- 200 g sera żółtego
- 1/2 opakowania przyprawy do gyrosa
- ok.2 łyżki majonezu
- ok. 1/2 szkl. keczupu pikantnego
Ugotować ryż. Filet pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą gyros. Na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso i usmażyć. Na koniec dodać posiekany czosnek.
Paprykę i ogórki pokroić w kostkę i razem pomieszać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym (bez smarowania) układać warstwami: ryż, posmarować go majonezem, polać połową keczupu, rozsypać warstwę ogórków i papryki, posypać serem. Na to wyłożyć kurczaka, polać keczupem i posypać serem.
Zapiekać ok. 30 minut w temp. 180'C.
Wg: http://kobieceinspiracje.pl/
Pierwszy raz tu trafiłam, ciekawy blog. Powiedz proszę, czy to Twoja kuchnia tam, na górze?
OdpowiedzUsuńPiękna, gotowanie w takim miejscu musi sprawiać podwójną przyjemność!
Niestety to tapeta na pulpit, ale moją kuchnię też bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń