30 maja 2015

Zapiekanka gyros


  • 100 g ryżu (1 woreczek)
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g sera żółtego
  • 1/2 opakowania przyprawy do gyrosa
  • ok.2 łyżki majonezu
  • ok. 1/2 szkl. keczupu pikantnego
     Ugotować ryż. Filet pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą gyros. Na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso i usmażyć. Na koniec dodać posiekany czosnek.
   Paprykę i ogórki pokroić w kostkę i razem pomieszać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  W naczyniu żaroodpornym (bez smarowania) układać warstwami: ryż, posmarować go majonezem, polać połową keczupu, rozsypać warstwę ogórków i papryki, posypać serem. Na to wyłożyć kurczaka, polać keczupem i posypać serem. 
   Zapiekać ok. 30 minut w temp. 180'C.


Wg: http://kobieceinspiracje.pl/

2 komentarze:

  1. Pierwszy raz tu trafiłam, ciekawy blog. Powiedz proszę, czy to Twoja kuchnia tam, na górze?
    Piękna, gotowanie w takim miejscu musi sprawiać podwójną przyjemność!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety to tapeta na pulpit, ale moją kuchnię też bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń