- 3 kg buraków czerwonych
- 2 kg papryki czerwonej
- 1 kg cebuli
Zalewa:
- 2 szkl. wody
- 1 szkl. octu 10%
- 3 łyżki oleju
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki soli
Buraczki umyć i ugotować (nie za długo-ja gotowałam ok.30 min.), Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka a oczyszczoną paprykę w paski.
Zalewę zagotować. Na wrzątek wrzucić cebulę, po chwili też paprykę. Gotować 5-10 min. Na koniec dodajemy buraczki, mieszamy i gotujemy wszystko razem.
Jeszcze gorące nakładamy do słoików i zakręcamy. Nie pasteryzujemy i nie odwracamy słoików (ja odwracam do góry dnem, aż do wystygnięcia).
Ps. My nie przepadamy za papryką, więc dałam tylko 3 szt. Wtedy trzeba zmniejszyć "dawkę" octu (np. 3/4 szkl.), bo będzie za ostra.
Ps. My nie przepadamy za papryką, więc dałam tylko 3 szt. Wtedy trzeba zmniejszyć "dawkę" octu (np. 3/4 szkl.), bo będzie za ostra.
Tyle wyszło z podanego przepisu :) |
Wg: http://www.przyslijprzepis.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz