15 listopada 2014

Sałatka z buraczków i papryki - na zimę


  • 3 kg buraków czerwonych
  • 2 kg papryki czerwonej 
  • 1 kg cebuli


   Zalewa:
  • 2 szkl. wody
  • 1 szkl. octu 10% 
  • 3 łyżki oleju 
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki soli
     Buraczki umyć i ugotować (nie za długo-ja gotowałam ok.30 min.), Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Cebulę pokroić w piórka a oczyszczoną paprykę w paski.
   Zalewę zagotować. Na wrzątek wrzucić cebulę, po chwili też paprykę. Gotować 5-10 min. Na koniec dodajemy buraczki, mieszamy i gotujemy wszystko razem. 
   Jeszcze gorące nakładamy do słoików i zakręcamy. Nie pasteryzujemy i nie odwracamy słoików (ja odwracam do góry dnem, aż do wystygnięcia).
   Ps. My nie przepadamy za papryką, więc dałam tylko 3 szt. Wtedy trzeba zmniejszyć "dawkę" octu (np. 3/4 szkl.), bo będzie za ostra. 
 
Tyle wyszło z podanego przepisu :)
Wg: http://www.przyslijprzepis.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz