15 lutego 2015

Roladki w sosie serowym

Składniki:
  • 6 kotletów schabowych (ja wzięłam filety z kurczaka)
  • 6 plastrów szynki wędzonej (użyłam konserwowej)
  • 6 plastrów sera żółtego
  • sól, pieprz
  • czosnek (użyłam mielonego)
    Sos:
  • 200 ml śmietany 18%
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 200 g serka topionego
  • czosnek (dałam 1 łyżeczkę mielonego)
  • pieprz, sól (z solą ostrożnie bo już bulion słonawy)
   Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Na każdym położyć plaster szynki i sera, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
   Bulion zagotować, serki topione rozgnieść widelcem, wlać trochę gorącego rosołu i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się serka. Wlać do gotującego się bulionu i trzepaczką rozmieszać, tak by powstał gładki sos.
   Dodać śmietanę. Doprawić czosnkiem, pieprzem i ewentualnie solą. Gotowym sosem zalać roladki i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 30-40 minut w temp. 200'C.

Wg: https://www.winiary.pl/

1 komentarz: