23 marca 2014

Roladki schabowe w sosie grzybowym


  • 4 kotlety schabowe
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5-6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 5-6 grzybów suszonych (wcześniej je namoczyć)
  • musztarda francuska
  • sól, pieprz
  • mąka
  • 200g gęstej śmietany
  • masło do smażenia
    Kotlety rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem. Z jednej strony smarujemy musztardą.
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubszych oczkach, cebulę i obrane pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz wystygnie nakładamy go na wysmarowany musztardą kotlet.
 Zwijamy mięso w roladkę (przydadzą się wykałaczki). Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanej niewielkiej ilości oleju do zarumienienia z każdej strony.
 Używamy do tego dość głębokiej patelni bo zrobimy w niej sos.
 Namoczone grzyby kroimy w paski i wrzucamy do mięsa. Zalewamy wodą po moczonych grzybach. Dusimy całość do miękkości na małym ogniu doprawiając solą i pieprzem i zagęszczając redukujący się sos śmietaną.


 
Wg: http://familijny.blox.pl/html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz