- 4 kotlety schabowe
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 5-6 pieczarek
- 1 cebula
- 5-6 grzybów suszonych (wcześniej je namoczyć)
- musztarda francuska
- sól, pieprz
- mąka
- 200g gęstej śmietany
- masło do smażenia
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubszych oczkach, cebulę i obrane pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz wystygnie nakładamy go na wysmarowany musztardą kotlet.
Zwijamy mięso w roladkę (przydadzą się wykałaczki). Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanej niewielkiej ilości oleju do zarumienienia z każdej strony.
Używamy do tego dość głębokiej patelni bo zrobimy w niej sos.
Namoczone grzyby kroimy w paski i wrzucamy do mięsa. Zalewamy wodą po moczonych grzybach. Dusimy całość do miękkości na małym ogniu doprawiając solą i pieprzem i zagęszczając redukujący się sos śmietaną.
Wg: http://familijny.blox.pl/html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz