4 października 2014

Szarlotka królewska



Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 5 żółtek
   Masa:
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
   Piana:
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
     Margarynę posiekać z mąką i proszkiem. Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i wyrobić. Jedną część jasnego ciasta i ciemne zawinąć w folię aluminiową (osobno) i włożyć do zamrażalki.
    Pozostałą częścią jasnego ciasta wyłożyć dno natłuszczonej, dużej tortownicy.
  Jabłka obrać i potrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na cieście i posypać cynamonem. Na jabłka zetrzeć na tarce drugą część jasnego ciasta.
   Ubić białka z cukrem i wylać na ciasto. Na to zetrzeć część ciemną. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 170'C.


 


1 komentarz: