27 września 2015

Zebra

 
Nie wyszło całkiem jak zebra, ale smaczne :)
 
  • 5 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 szkl. oleju
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
     Całe jajka ubić z cukrami. Mąkę wymieszać z proszkiem i stopniowo łączyć z jajkami, dolewając na przemian wodę i olej.
   Po dokładnym wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.
   Dużą tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy tartą bułką. Wlewamy na przemian masę raz jedną, raz drugą na środek tortownicy.
   Piec 40-50 minut (do suchego patyczka) w temp. 180'C (nie nagrzewam wcześniej piekarnika).


Wg: Mama

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz