15 listopada 2015

Pijana zakonnica



     Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu winnego
     Białka ubić. Dodawać stopniowo żółtka, cukier, mąki wymieszane z proszkiem i ocet. Piec w średniej tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką) przez ok. 45 minut w temp. 180'C.

     
     Krem:
  • 125 g margaryny (0,5 kostki)
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szkl. cukru
  • ok. 200 ml. wódki
     Wszystkie składniki (oprócz wódki) gotować, aż do rozpuszczenia cukru. Wlać wódkę i odstawić do przestudzenia (nie może być za zimny, bo tłuszcz będzie się oddzielał). 


     Wierzch:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 0,5 tabliczki czekolady
     Śmietanę ubić z cukrem i fixem. Czekoladę zetrzeć na tarce.

     W zimnym biszkopcie zrobić łyżeczką otwory (dosyć gęsto). Wlewać w nie krem (nie przejmować się, że wsiąka), Na to rozłożyć śmietanę i posypać tartą czekoladą.

Wg: http://www.przyslijprzepis.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz