Biszkopt:
- 7 jajek
- 7 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu winnego
Białka ubić. Dodawać stopniowo żółtka, cukier, mąki wymieszane z proszkiem i ocet. Piec w średniej tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką) przez ok. 45 minut w temp. 180'C.
Krem:
- 125 g margaryny (0,5 kostki)
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 1 szkl. cukru
- ok. 200 ml. wódki
Wszystkie składniki (oprócz wódki) gotować, aż do rozpuszczenia cukru. Wlać wódkę i odstawić do przestudzenia (nie może być za zimny, bo tłuszcz będzie się oddzielał).
Wierzch:
- 500 ml śmietany 36%
- 2 śmietan-fixy
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 0,5 tabliczki czekolady
Śmietanę ubić z cukrem i fixem. Czekoladę zetrzeć na tarce.
W zimnym biszkopcie zrobić łyżeczką otwory (dosyć gęsto). Wlewać w nie krem (nie przejmować się, że wsiąka), Na to rozłożyć śmietanę i posypać tartą czekoladą.
Wg: http://www.przyslijprzepis.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz