Ciasto:
- 4 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 250 g margaryny
- 3 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 15 g proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Masa:
- 1,5-2 kg jabłek
- cynamon
Składniki na ciasto razem zagnieść. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach., posypać cynamonem i wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, Jedną rozwałkować (jeśli się uda) i
wyłożyć na blaszkę (24x40cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką
tartą. Drugą część ciasta włożyć na chwilę do lodówki.
Na ciasto wyłożyć jabłka, przykryć drugim rozwałkowanym plackiem.
Piec do zarumienienia (ok. 40-50 min.) w temp. 180'C. Jeszcze ciepłe
posypać cukrem pudrem.
Wg: http://www.przyslijprzepis.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz