25 października 2014

Szybki jabłecznik

 
Ciasto:
  • 4 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 250 g margaryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
Masa:
  • 1,5-2 kg jabłek
  • cynamon
     Składniki na ciasto razem zagnieść. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach., posypać cynamonem i wymieszać. 
  Ciasto podzielić na dwie części, Jedną rozwałkować (jeśli się uda) i wyłożyć na blaszkę (24x40cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Drugą część ciasta włożyć na chwilę do lodówki.
   Na ciasto wyłożyć jabłka, przykryć drugim rozwałkowanym plackiem. Piec do zarumienienia (ok. 40-50 min.) w temp. 180'C. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
 
 
  Wg: http://www.przyslijprzepis.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz