21 marca 2014

Ciasto Bounty


 
 
 Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka mąki tortowej (może być też pszenna)
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa kokosowa:
  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 200g masła
  • 200g wiórek kokosowych
  • cukier waniliowy
    Polewa:
  • 200g czekolady mlecznej (może być gorzka-jeśli ktoś woli)
  • 120g margaryny
  Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, na koniec mąkę, proszek, kakao. Delikatnie wymieszać, wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Piec 30 minut w temp. 170'.

  Mleko zagotować z cukrem+cukier waniliowy, wsypać wiórki kokosowe. Gotować do zgęstnienia ok. 20 minut. Do gorącej masy dodać masło od czasu do czasu mieszając łyżką, aby się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wylać na biszkopt.

  Czekoladę połamać dodać margarynę i podgrzewać na małym ogniu, aż się połączy, gorące wylać na masę kokosową. Można posypać kokosem lub płatkami migdałowymi.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz