- 5 jajek
- 1 niepełna szklanka mąki tortowej (może być też pszenna)
- 0,5 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 litra mleka
- 0,5 szkl. cukru
- 200g masła
- 200g wiórek kokosowych
- cukier waniliowy
- 200g czekolady mlecznej (może być gorzka-jeśli ktoś woli)
- 120g margaryny
Mleko zagotować z cukrem+cukier waniliowy, wsypać wiórki kokosowe. Gotować do zgęstnienia ok. 20 minut. Do gorącej masy dodać masło od czasu do czasu mieszając łyżką, aby się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wylać na biszkopt.
Czekoladę połamać dodać margarynę i podgrzewać na małym ogniu, aż się połączy, gorące wylać na masę kokosową. Można posypać kokosem lub płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz