8 stycznia 2015

Ryba po grecku


  • 1 kg filetów rybnych
  • 3 pietruszki
  • 5-6 marchewek
  • 1 średni por
  • 4-5 cebul
  • 1/4 selera (jeśli mniejszy to 1/2)
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela ang.
  • sól, pieprz, cukier
  • mąka, olej (oliwa)
     Filety obtoczone w mące obsmażyć na oleju, w międzyczasie cebulę pokroić w piórka i smażyć do zeszklenia, obrane jarzyny zetrzeć na tarce (grubsze oczka), pokroić w paski jasną część pora.          Włożyć do cebuli i przesmażyć podlewając olejem, dodać listki i ziele ang. Podlać trochę wodą i dusić do miękkości. Dodać koncentrat pomid. i doprawić do smaku.
   Usmażoną rybę, podzielić na kawałki i włożyć do naczynia na to gorące warzywa (jeśli mamy większą ilość-przekładać warstwowo). Można posypać natką pietruszki.
   Smaczna na gorąco i zimno. 
Wg: http://www.wielkiezarcie.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz