8 kwietnia 2014

Ryż z jabłkami i cynamonem

  • 1.5 szklanki sypkiego ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 6 większych jabłek
  • masło do wysmarowania formy + 6 łyżeczek
  • cynamon
 
   Mleko gotujemy z woda i łyżeczką soli, kiedy się zagotuje wsypujemy ryż, mieszając często gotujemy do momentu kiedy ryż zmięknie (w trakcie zapewne trzeba będzie dolać trochę wody lub mleka).
  Kiedy ryż będzie już miękki i wypije nam całe mleko z wodą, dodajemy 3 łyżeczki masła oraz 1 torebkę cukru waniliowego i mieszamy całość razem.
  Kiedy gotujemy ryż możemy zacząć dusić jabłka. Obieramy ze skórek, kroimy na małe kawałki  i wrzucamy do garnka z małą ilością wody na dnie. Dusimy je na wolnym ogniu do momentu, aż jabłka zmiękną. Posypujemy cynamonem do smaku. Kiedy będziemy widzieć ze zaczyna robić się z nich mus, zdejmujemy z ognia.
  Do wysmarowanego masłem naczynia kładziemy pierwszą warstwę ryżu,rozkładamy go na całej powierzchni, na ryż kładziemy jabłka, następnie drugą warstwę ryżu, rozprowadzamy równo po całej powierzchni.
  Na wierzch kładziemy 3 łyżeczki masła- można rozsmarować nożem po całości. Przykrywamy naczynie pokrywą ( w połowie pieczenia można zdjąć pokrywę aby ryż się trochę przypiekł).
 Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego  do temperatury 180' C na  40 min. Już na talerzu posypujemy obficie cukrem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz