28 marca 2015

Cytrynowiec



   Biszkopt:

     Najlepiej upiec swój, wypróbowany (żeby tylko nie był za wysoki)

     Masa cytrynowa:
  • 2 budynie śmietankowe (waniliowe)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 g margaryny
  • 1 cytryna
     Oba budynie zagotować w 0,5 l. wody. Do jeszcze gorącego budyniu wsypać galaretkę (suchą), wcisnąć sok z cytryny i dokładnie zmiksować. Do wystudzonej masy dodać margarynę, ubić i wyłożyć na biszkopt.

     Masa śmietanowa:
  • 0,5 l śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 śmietan-fixy
     Śmietanę ubić z zagęstnikiem i cukrami. Ułożyć na schłodzoną masę cytrynową.
 
  • herbatniki typu "Petitki"
  • wódka (lub rozcieńczony sok z cytryny)
     Namoczone w wódce ciastka układać na śmietanie i natychmiast polukrować lub polać polewą.

Wg: Ania S.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz