21 marca 2014

Makowiec jabłkowy

  • 250 g maku
  • 1 kostka margaryny
  • 6 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • 6 łyżek kaszy mannej
  • 5-6 jabłek
  • powidła śliwkowe/kwaśne
  • polewa czekoladowa
   Mak zmielić (może być już mielony-gotowy). Margarynę roztopić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z cukrem. Wlać żółtka do białek, wymieszać.
  Do maku dodać kaszę z proszkiem, wymieszać, dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać.
  Przestudzoną margarynę dodać do ciasta. Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki, wymieszać z ciastem. Wlać do tortownicy (średniej) posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec 1 godz. w temp.180-190'C.
  Po wystygnięciu posmarować wierzch powidłami i polać polewą.


Wg: Gabrysia J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz