Biszkopt:
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szkl. cukru
- szczypta soli
Do miski przesiewamy mąki i kakao, białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy jeszcze z 2 minuty.Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera.
Dodajemy przesiane składniki delikatnie mieszając drewnianą łyżka, aby jak naj mniej opadła piana z białek.
Formę o wymiarach 24x24 cm. wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180'C, przez ok.30 minut do tzw suchego patyczka. Ostudzony przekrawamy na dwie części. Jeden blat wkładamy do formy i nasączamy ponczem.
Poncz:
- 1/2 szkl. mocnej herbaty
- 1 łyżeczka cukru
Krem czekoladowy:
- 2 budynie waniliowe
- 750 ml mleka
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła lub margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
500 ml mleka podgrzewamy z cukrami oraz masłem, aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka oraz dajemy kawałki czekolady mlecznej i gorzkiej. Cały czas mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż do zgęstnienia masy.
Jeszce gorącą wylewamy na nasączony blat biszkoptowy i przykrywamy drugim blatem, który także nasączamy resztą ponczu.
Krem straciatella:
- 500 ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (lub 2 śmiatan-fixy) + 1/3 szkl. gorącej wody
- 3 łyżki posypki czekoladowej lub startej gorzkiej czekolady
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i wystudzoną żelatynę (jeśli używamy śmietan-fixu, to zamiast rozpuszczać żelatynę, wsypujemy śmietan-fixy) oraz wsypujemy posypkę lub startą czekoladę.
Wykładamy na biszkopt. Ja jeszcze posypałam startą czekoladą.
Wg: http://ilovebake.pl/
Ciasto zrobiłam i jest przepyszne. :)
OdpowiedzUsuń