13 kwietnia 2014

Rafaello na krakersach

  Krem:
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 l. mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
  • 2 paczki krakersów (po 180 g)
  • 50 g kokosu
    Do miski wbić żółtka, dodać cukier waniliowy, 0,5 szkl. cukru i utrzeć mikserem na puszystą masę.
  Do masy dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka , całość zmiksować.
  Pozostałą część mleka (1,5 szkl.) zagotować z resztą cukru. Dodać przygotowaną masę jajeczną i gotować, stale mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Odstawić do wystudzenia.
  Do miski włożyć miękkie masło i utrzeć mikserem na puszystą masę. Do utartego masła, stale miksując, dodawać powoli wystudzony "budyń". Miksować, aż do połączenia się masy z "budyniem".
  Na koniec do kremu dodać wiórki kokosowe (150 g) i wymieszać.
 Blachę do pieczenia wyłożyć papierem a następnie na jej dnie ułożyć warstwę krakersów. Na to wyłożyć 1/3 kremu, następnie  krakersy, 1/3 kremu, krakersy i krem. Wierzch posypać wiórkami (50 g).
  Przykryć folią aluminiową i  wstawić (najlepiej na noc) do lodówki.
 Ps. Zamiast krakersów można dać zwykłe herbatniki, ale są twardawe i zmiękły dopiero po 2 dniach :)


Wg: http://www.wielkiezarcie.com/recipe56559.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz