- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szkl. cukru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 l. mleka
- 250 g miękkiego masła
- 150 g wiórków kokosowych
- 2 paczki krakersów (po 180 g)
- 50 g kokosu
Do masy dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka , całość zmiksować.
Pozostałą część mleka (1,5 szkl.) zagotować z resztą cukru. Dodać przygotowaną masę jajeczną i gotować, stale mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Odstawić do wystudzenia.
Do miski włożyć miękkie masło i utrzeć mikserem na puszystą masę. Do utartego masła, stale miksując, dodawać powoli wystudzony "budyń". Miksować, aż do połączenia się masy z "budyniem".
Na koniec do kremu dodać wiórki kokosowe (150 g) i wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem a następnie na jej dnie ułożyć warstwę krakersów. Na to wyłożyć 1/3 kremu, następnie krakersy, 1/3 kremu, krakersy i krem. Wierzch posypać wiórkami (50 g).
Przykryć folią aluminiową i wstawić (najlepiej na noc) do lodówki.
Ps. Zamiast krakersów można dać zwykłe herbatniki, ale są twardawe i zmiękły dopiero po 2 dniach :)
Wg: http://www.wielkiezarcie.com/recipe56559.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz