21 marca 2014

Tiramisu

Wg: Tereni Sz.

  • 3 serki mascarpone (po 250g)
  • 4 żółtka
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 szkl likieru Amaretto
  • 1,5 paczki biszkoptów-podłużnych
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • kakao gorzkie

Kawę zaparzyć w 1,5 szkl. wody.

Masa:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać serki i cukier waniliowy, łyżkę Amaretto.


Do zaparzonej i przestudzonej kawy dodać resztę likieru.

Biszkopty moczyć w kawie, układać w naczyniu czy blaszce. Na to połowę masy i znowu moczone biszkopty, resztę masy i posypać kakao.

Przykryć folią i włożyć na noc do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz