7 kwietnia 2015

Sernik "Jajko sadzone"

 

     Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 szkl. oleju
  • 0,5 szkl. mleka
     Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem, olej i mleko. 
   Całość utrzeć i wylać na dużą blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180'C i piec ok. 15 minut.

 

 
     Masa serowa:
  • 1 kg. mielonego twarogu
  • 800 ml śmietany 36%
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny (30 g)
  • ok. 0,5 szkl. gorącej wody
     Ser utrzeć z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodać do sera. Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać do masy serowej. Całość szybko utrzeć i wlać na ostudzone ciasto.

     Dodatkowo:
  • 1 duża puszka moreli (brzoskwinie są za duże) 820 g.
  • 1/4 szkl. gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
     Żelatynę zalać wodą i mieszać do rozpuszczenia. 1 szklankę soku z odsączonych moreli wymieszać z ciepłą, rozpuszczoną żelatyną. Odstawić, aż zacznie tężeć.
   Na masie serowej ułożyć połówki moreli i delikatnie każdy owoc pokryć tężejącą galaretką.
 
Niestety nie dostałam moreli i musiałam użyć brzoskwiń, więc nie ma tego efektu sadzonych jajek :(
 
Wg: http://www.smakiweroniki.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz