Biszkopt:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. cukru
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,5 szkl. oleju
- 0,5 szkl. mleka
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem, olej i mleko.
Całość utrzeć i wylać na dużą blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180'C i piec ok. 15 minut.
Masa serowa:
- 1 kg. mielonego twarogu
- 800 ml śmietany 36%
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szkl. cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny (30 g)
- ok. 0,5 szkl. gorącej wody
Ser utrzeć z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodać do sera. Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać do masy serowej. Całość szybko utrzeć i wlać na ostudzone ciasto.
Dodatkowo:
- 1 duża puszka moreli (brzoskwinie są za duże) 820 g.
- 1/4 szkl. gorącej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać wodą i mieszać do rozpuszczenia. 1 szklankę soku z odsączonych moreli wymieszać z ciepłą, rozpuszczoną żelatyną. Odstawić, aż zacznie tężeć.
Na masie serowej ułożyć połówki moreli i delikatnie każdy owoc pokryć tężejącą galaretką.
Niestety nie dostałam moreli i musiałam użyć brzoskwiń, więc nie ma tego efektu sadzonych jajek :( |
Wg: http://www.smakiweroniki.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz