3 kwietnia 2016

Kremowy sernik z mascarpone



     Składniki na sernik:
  • 1 kg twarogu w wiaderku (użyłam President)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
  • 6 jajek (dużych)
  • 200 ml śmietany 30%
  • parę kropel zapachu waniliowego (można nie dawać)

     Składniki na śmietankową piankę:
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru

     Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać wanilię oraz śmietankę i krótko zmiksować.
   Dno średniej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175'C przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120'C i piec jeszcze 90 minut.
   Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Rozsmarować na upieczony sernik i piec kolejne 20 minut w temp. 120'C.
   Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie włożyć do lodówki-najlepiej na całą noc.


Ja polałam jeszcze gorzką polewą czekoladową :)
Wg:http://www.marta-gotuje.pl/

1 komentarz: