Składniki na sernik:
- 1 kg twarogu w wiaderku (użyłam President)
- 250 g serka mascarpone
- 1 szkl. cukru
- 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
- 6 jajek (dużych)
- 200 ml śmietany 30%
- parę kropel zapachu waniliowego (można nie dawać)
Składniki na śmietankową piankę:
- 1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki cukru
Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać wanilię oraz śmietankę i krótko zmiksować.
Dno średniej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175'C przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120'C i piec jeszcze 90 minut.
Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Rozsmarować na upieczony sernik i piec kolejne 20 minut w temp. 120'C.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie włożyć do lodówki-najlepiej na całą noc.
Ja polałam jeszcze gorzką polewą czekoladową :) |
Wg:http://www.marta-gotuje.pl/
Jest naprawdę pyszny ☺️
OdpowiedzUsuń