21 września 2014

Sajgonki z warzywami i kurczakiem - dla początkujących

 
 

  • opakowanie warzyw mrożonych "Azja z przyprawą curry"
  • 1 pierś z kurczaka
  • olej do smażenia
  • opakowanie papieru ryżowego – około 20 arkuszy
  • opakowanie makaronu sojowego
  

     Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni smażymy mięso aż do zarumienienia (całość powinna być sypka). Odstawiamy na bok.

  Warzywa przygotowujemy według zaleceń producenta. Siekamy na mniejsze elementy. Odstawiamy na bok.

  Makaron chiński przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą i siekamy na mniejsze fragmenty.

  Makaron, mięso i warzywa mieszamy razem. Arkusze papieru ryżowego na 2 sekundy zanurzamy w ciepłej wodzie i wycieramy czystą ściereczką aby zebrać nadmiar wilgoci. Nakładamy po 2 łyżki farszu i zawijamy jak krokieta (najpierw boki do siebie a potem zwijamy jak rulon). Odkładamy na bok.
   Gdy przygotujemy wszystkie sajgonki rozgrzewamy frytkownicę (lub olej w garnku) do temperatury 170-180 stopni. Smażymy do uzyskania złotego koloru.



Wg:  http://kulinarnapiniata.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz