27 kwietnia 2014

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami


  • 750 g ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 1 por
  • 400 ml gęstej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 200 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • odrobina masła
   Ziemniaki gotujemy ok.10 minut, a następnie kroimy w 0,5 cm. plastry. Por i pieczarki również kroimy, ale surowe i w cieńsze plasterki (pieczarki lepiej poddusić, aby wyparowały wodę).
  Ser ścieramy na tarce, połowę zostawiamy do posypania zapiekanki a połowę mieszamy ze śmietaną, jajkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i wyciśniętym czosnkiem.
  Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Układamy warstwę ziemniaka, tak aby ściśle pokryły dno. Następnie warstwa pieczarek, pora i sosu śmietanowego. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki. Najlepiej, żeby ostatnia warstwa była ziemniaczana.
  Całość posypujemy serem i zapiekamy ok.30 minut w temp.180'C.
Jeśli chcemy zapiekankę pokroić, powinna ostygnąć minimum 15 minut.
 

Wg:  http://vegazone.blox.pl/html

2 komentarze:

  1. Bardzo, bardzo lubię, kiedyś robiłam podobną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiała być pyszna! Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji pieczarkowy tydzień 2014, która kończy się już jutro.

    OdpowiedzUsuń