- 750 g ziemniaków
 - 250 g pieczarek
 - 1 por
 - 400 ml gęstej śmietany 18%
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 jajko
 - 200 g żółtego sera
 - 1 łyżeczka tymianku
 - sól, pieprz
 - odrobina masła
 
Ser ścieramy na tarce, połowę zostawiamy do posypania zapiekanki a połowę mieszamy ze śmietaną, jajkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i wyciśniętym czosnkiem.
Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Układamy warstwę ziemniaka, tak aby ściśle pokryły dno. Następnie warstwa pieczarek, pora i sosu śmietanowego. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki. Najlepiej, żeby ostatnia warstwa była ziemniaczana.
Całość posypujemy serem i zapiekamy ok.30 minut w temp.180'C.
Jeśli chcemy zapiekankę pokroić, powinna ostygnąć minimum 15 minut.
Bardzo, bardzo lubię, kiedyś robiłam podobną :)
OdpowiedzUsuńMusiała być pyszna! Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji pieczarkowy tydzień 2014, która kończy się już jutro.
OdpowiedzUsuń