30 marca 2015

Pieczeń rzymska

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka (lub inne)
  • 0,5 selera
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki sosu sojowego (dałam ciemny)
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
   Do mięsa dodać starty na tarce o dużych oczkach seler, cebulę i czosnek; jajka, sos sojowy, posiekaną natkę, pieprz i sól (ja daję płaską łyżkę "zielonych" ziarenek smaku).
  Wszystko dobrze wymieszać i włożyć do foremki-keksówki (bez jej smarowania). Piec w nagrzanym do 190'C, piekarniku ok. 1 godz.
  Można podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno do chleba.
Jak widać na zdjęciach, jeśli się chce kroić na kanapki, lepiej odłożyć na noc do lodówki. Pieczeń zrobiła się bardziej twarda i zwięzła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz