7 marca 2015

Grochówka z czerwoną soczewicą


  • 400 g łuskanego grochu (połówki)
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 60 g włoszczyzny pokrojonej w słupki (może być mrożonka)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 kostki rosołowe (lub rosół z poprzedniego dnia)
  • sól, pieprz, majeranek
  • świeży lubczyk (dałam łyżeczkę suchego)
     Groch moczymy ok 1-2 godz. i gotujemy, aż zmięknie, mieszając i zbierając pianę. 
   Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do garnka z grochem dolewamy wody (jeśli potrzeba), dodajemy soczewicę, włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. 
   W połowie gotowania wrzucamy kostki rosołowe i cebulkę. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i przyprawiamy zupę. 
   Zamiast ziemniaków można podać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz