- 400 g łuskanego grochu (połówki)
- 100 g soczewicy czerwonej
- 60 g włoszczyzny pokrojonej w słupki (może być mrożonka)
- 2 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 kostki rosołowe (lub rosół z poprzedniego dnia)
- sól, pieprz, majeranek
- świeży lubczyk (dałam łyżeczkę suchego)
Groch moczymy ok 1-2 godz. i gotujemy, aż zmięknie, mieszając i zbierając pianę.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do garnka z grochem dolewamy wody (jeśli potrzeba), dodajemy soczewicę, włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając.
W połowie gotowania wrzucamy kostki rosołowe i cebulkę. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i przyprawiamy zupę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz