- 2 jajka
- 70 g cukru trzcinowego
- 250 g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 200 g masła
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 banan
- 2 małe jabłka
- 1 łyżka melasy (można pominąć)
Całe jajka ubijamy na gładką masę z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy. Dodajemy stopione, jeszcze ciepłe masło i dalej miksujemy. Ciasto powinno być gęste, dolewamy mleko.
W osobnym naczyniu rozgniatamy banana i rozcieramy z imbirem i cynamonem. Dodajemy do ciasta oraz melasę.
Małą tortownicę wykładamy papierem (lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą) i wlewamy do niej ciasto. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i układamy na cieście.
Mniam, pięknie musiało pachnieć :)
OdpowiedzUsuń