21 lutego 2015

Ciasto bananowe z jabłkami i imbirem


  • 2 jajka
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 250 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 banan
  • 2 małe jabłka
  • 1 łyżka melasy (można pominąć)
     Całe jajka ubijamy na gładką masę z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy. Dodajemy stopione, jeszcze ciepłe masło i dalej miksujemy. Ciasto powinno być gęste, dolewamy mleko. 
   W osobnym naczyniu rozgniatamy banana i rozcieramy z imbirem i cynamonem. Dodajemy do ciasta oraz melasę. 
   Małą tortownicę wykładamy papierem (lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą) i wlewamy do niej ciasto. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i układamy na cieście.
   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy ok.45 minut, do suchego patyczka. Posypujemy cukrem pudrem.

Głodomory zaczęły już skubać! ;)
Wg: http://zmiksowani.pl/

1 komentarz: