23 kwietnia 2014

Ciasto Advokatowe na herbatnikach

  Masa:
  • 1 litr mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 5 dużych żółtek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 300 g bardzo miękkiego masła
  • 250 ml Advokata
   Dodatkowo:
  • ok. 400 g herbatników kakaowych
 
    Połowę mleka łączymy z cukrem w garnku z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami i obiema mąkami i dolewamy do gotującego się mleka z cukrem. Cały czas energicznie mieszając gotujemy do chwili powstania gęstego budyniu.
   Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Garnek przykrywamy szczelnie folią, aby nie zrobił się na powierzchni budyniu kożuch.
   Miękkie masło ubijamy mikserem przez około 5 minut na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 łyżce budyniu i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na koniec dolewamy stopniowo likier i energicznie miksujemy do czasu aż masa połączy się z likierem i będzie gładka.

  W formie o wymiarach 20 x 25 cm, układamy warstwę herbatników, na niej 1/3 masy, potem ponownie herbatniki, masa, herbatniki i masa. Ostatnia porcja masy może być odrobinę mniejsza niż 1/3. Zależy nam tylko na przykryciu herbatników.
  Tak przygotowane ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, a przed podaniem oprószamy kakao.


 Wg: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz