- 3 średnie ziemniaki - ugotowane
- ok. 300 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki oleju + do smażenia
- sól
W 100 ml mleka rozpuścić drożdże i cukier, odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać ugniecione ziemniaki, zrobić dołek i wlać drożdże, lekko posolić.
Wyrabiać ciasto wlewając mleko, tyle ile potrzeba (ja zużyłam ogółem ok. 250 ml) do zrobienia elastycznego ciasta. Podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
Do głębokiej patelni wlać olej na ok. 2-3 cm. Z wyrośniętego ciasta formować ręcznie (nalać na dłonie troszeczkę oleju, aby ciasto się nie kleiło) cienkie placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz