11 czerwca 2015

Langosze - węgierskie placki

 
 
  • 3 średnie ziemniaki - ugotowane
  • ok. 300 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki oleju + do smażenia
  • sól
     W 100 ml mleka rozpuścić drożdże i cukier, odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać ugniecione ziemniaki, zrobić dołek i wlać drożdże, lekko posolić.
   Wyrabiać ciasto wlewając mleko, tyle ile potrzeba (ja zużyłam ogółem ok. 250 ml) do zrobienia elastycznego ciasta. Podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia. 
   Do głębokiej patelni wlać olej na ok. 2-3 cm. Z wyrośniętego ciasta formować ręcznie (nalać na dłonie troszeczkę oleju, aby ciasto się nie kleiło) cienkie placki i smażyć z obu stron na złoty kolor. 
   Podawać gorące polane np.sosem czosnkowym. U mnie z sosem pieczarkowym :)

 
 
Wg: http://www.mojegotowanie.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz