- 20 g drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 szkl. mąki pszennej
- 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 ml letniej wody
- 60 ml letniego mleka
- 50 ml oliwy
- 1 jajko+łyżka mleka - do smarowania bułek
W garnuszku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić do rozpuszczenia.
Obie mąki przesiać do miski, dodać resztę składników i rozpuszczone drożdże. Wymieszać łyżką, przełożyć na deskę i lekko podsypując mąką krótko wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Po tym czasie wyrobić ciasto, miskę posmarować leciutko olejem, włożyć kulkę ciasta, przykryć ściereczką, włożyć do woreczka foliowego i wstawić na noc do lodówki do wyrośnięcia.
Rano wyjąć ciasto, uformować 6 podłużnych bułek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200'C. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem i naciąć ostrym nożem (lepsza jest żyletka). Piec 20-25 minut na złoty kolor.
Wg: http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz