21 lutego 2015

Bułki, które rosną nocą

 

  • 20 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 ml letniej wody
  • 60 ml letniego mleka
  • 50 ml oliwy
  • 1 jajko+łyżka mleka - do smarowania bułek
       W garnuszku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić do rozpuszczenia. 
   Obie mąki przesiać do miski, dodać resztę składników i rozpuszczone drożdże. Wymieszać łyżką, przełożyć na deskę i lekko podsypując mąką krótko wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
   Po tym czasie wyrobić ciasto, miskę posmarować leciutko olejem, włożyć kulkę ciasta, przykryć ściereczką, włożyć do woreczka foliowego i wstawić na noc do lodówki do wyrośnięcia. 
   Rano wyjąć ciasto, uformować 6 podłużnych bułek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia.
   Piekarnik nagrzać do 200'C. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem i naciąć ostrym nożem (lepsza jest żyletka). Piec 20-25 minut na złoty kolor.
 
 
 
 
 
Wg: http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz