Składniki:
- herbatniki maślane ok.400 g
- 2 galaretki agrestowe (widziałam też z kiwi, to może...)
- 12-14 miękkich, dojrzałych owoców kiwi
Masa budyniowa:
- 650 ml mleka
- 8 łyżek cukru
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 200 g masła
Do garnka wlewamy 450 ml mleka i wsypujemy cukier. Podgrzewamy do chwili zagotowania. W tym czasie pozostałe mleko łączymy z obiema mąkami i żółtkami. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Intensywnie mieszamy trzepaczką do chwili utworzenia się gęstego budyniu i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż zamieni się w jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i pozbawiona grudek.
Owoce obieramy i kroimy w plastry ok. 5 mm. Rozpuszczamy galaretki w 600 ml wody
W średniej blaszce układamy warstwami: herbatniki, 1/3 kremu, kiwi; herbatniki, 1/3 kremu, kiwi; herbatniki, 1/3 kremu i kiwi. Wstawiamy do lodówki na 30 minut i zalewamy tężejącą galaretką.
Ciasto wstawiamy do lodówki na 12 godzin, a najlepsze jest na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną.
Ciasto wstawiamy do lodówki na 12 godzin, a najlepsze jest na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną.
Cudownie wygląda takie zieloniutkie :)
OdpowiedzUsuń