8 marca 2015

Ciasto z kiwi - bez pieczenia

 

 Składniki:
  • herbatniki maślane ok.400 g
  • 2 galaretki agrestowe (widziałam też z kiwi, to może...)
  • 12-14 miękkich, dojrzałych owoców kiwi

  Masa budyniowa:
  • 650 ml mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
      Do garnka wlewamy 450 ml mleka i wsypujemy cukier. Podgrzewamy do chwili zagotowania. W tym czasie pozostałe mleko łączymy z obiema mąkami i żółtkami. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Intensywnie mieszamy trzepaczką do chwili utworzenia się gęstego budyniu i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystygnięcia. 
   Masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż zamieni się w jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i pozbawiona grudek. 
   Owoce obieramy i kroimy w plastry ok. 5 mm. Rozpuszczamy galaretki w 600 ml wody
   W średniej blaszce układamy warstwami: herbatniki, 1/3 kremu, kiwi; herbatniki, 1/3 kremu, kiwi; herbatniki, 1/3 kremu i kiwi. Wstawiamy do lodówki na 30 minut i zalewamy tężejącą galaretką.
   Ciasto wstawiamy do lodówki na 12 godzin, a najlepsze jest na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną.

1 komentarz: