Beza:
- 6 białek
- 250 cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Mikserem ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając dodawać cukier, aż masa będzie błyszcząca. Dodać soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i ubić.
Włożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem i piec ok. 5 min. w piekarniku nagrzanym do 180'C. Potem zmniejszyć temperaturę do 140'C i piec przez 90 minut. Zostawić do wystygnięcia.
Krem:
- 400 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek i zmiksować na wolnych obrotach. Wystudzoną bezę udekorować kremem a na wierzch położyć kwaśne owoce.
Wg: http://karmelovelungo.pl/
wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń