10 stycznia 2015

Pavlova z owocami


Beza:
  • 6 białek
  • 250 cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
   Mikserem ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając dodawać cukier, aż masa będzie błyszcząca. Dodać soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i ubić.
  Włożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem i piec ok. 5 min. w piekarniku nagrzanym do 180'C. Potem zmniejszyć temperaturę do 140'C i piec przez 90 minut. Zostawić do wystygnięcia.

   Krem:
  • 400 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
   Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek i zmiksować na wolnych obrotach. Wystudzoną bezę udekorować kremem a na wierzch położyć kwaśne owoce. 
 
 Wg: http://karmelovelungo.pl/

1 komentarz: