8 stycznia 2015

Piernik na maślance


  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 l maślanki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 0,5 k margaryny
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • bakalie
  Maślankę z cukrem postawić na niewielkim ogniu i gotować. Kiedy masa zgęstnieje i lekko zbrązowieje (mnie to się nigdy nie udało), zdjąć ją i trochę przestudzić; w jeszcze ciepłej stopić margarynę.
   Dodać przyprawę. Masę wlać do miski z mąką, dodać żółtka i dokładnie wyrobić łyżką. Następnie wlać sodę rozpuszczoną w łyżce zimnej wody, dodać pianę z białek i wymieszać. Na koniec dodać pokrojone bakalie.
  Przełożyć ciasto do "keksówek" (starcza na dwie) wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą.
  Piec ok. 45 minut w temp. 200-220'C. Piernik im starszy-tym smaczniejszy :)
Wg: Gabrysia J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz