20 marca 2014

Kruche pierożki z dorszem




Składniki ciasta:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła 1 jajko
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz

Składniki farszu:
  • 500 g filetów z dorsza (lub inna ryba)
  • duża posiekana cebula
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • cytryna
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  Mąkę przesiać przez sito, oprószyć solą i pieprzem, a następnie posiekać z dodatkiem masła. Dodać śmietanę i wyrabiać rękoma, do czasu aż ciasto stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ręki.
  Włożyć je do miski i schłodzić ok.2 godzin.
  Przygotować farsz: cebulę zeszklić na maśle, a kiedy ostygnie wymieszać ją z natką pietruszki. Filety zmielić w maszynce o grubych oczkach (ja drobno posiekałam). Rybę wymieszać z cebulą i natką, doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
  Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wykroić krążki o średnicy 14 cm (ja użyłam pojemnika z miksera-na zdjęciu ten biały). Na każdy krążek ciasta nałożyć porcję farszu, a brzegi zlepić tak, aby powstał gruby pieróg.
  Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 30 minut w nagrzanym do 190' piekarniku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz