Składniki ciasta:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła 1 jajko
- 150 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
Składniki farszu:
- 500 g filetów z dorsza (lub inna ryba)
- duża posiekana cebula
- posiekany pęczek natki pietruszki
- cytryna
- łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Włożyć je do miski i schłodzić ok.2 godzin.
Przygotować farsz: cebulę zeszklić na maśle, a kiedy ostygnie wymieszać ją z natką pietruszki. Filety zmielić w maszynce o grubych oczkach (ja drobno posiekałam). Rybę wymieszać z cebulą i natką, doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wykroić krążki o średnicy 14 cm (ja użyłam pojemnika z miksera-na zdjęciu ten biały). Na każdy krążek ciasta nałożyć porcję farszu, a brzegi zlepić tak, aby powstał gruby pieróg.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 30 minut w nagrzanym do 190' piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz