- 8 jajek
- 1 szkl cukru
- 100 g zmielonych orzechów
- 100 g rodzynek
- 100 g kokosu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 1 puszka brzoskwiń (duża)
- 2 budynie śmietankowe (używam tych z cukrem)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 k masła
- 4 paczki delicji
- 2 galaretki (różne kolory, ale nie koniecznie)
- alkohol (czysta wódka)
Ciasto: białka ubić z cukrem, dodawać 3 żółtka,
orzechy, kokos, rodzynki, proszek, kakao. Wszystko razem wymieszać i piec ok.
45 min.
Ps. Nie lubimy rodzynek, więc daję 150 g orzechów i 150 g
kokosu.
Krem: sok z brzoskwiń odlać, zagotować dodając 2
łyżki cukru. Budynie rozpuścić w pół szkl wody. Wlać na gotujący się sok,
dodając 1 łyżkę mąki.
Masło utrzeć z 5 żółtkami i połączyć z wystudzonym
kremem.
Wg: Halina B.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz