13 kwietnia 2014

Placek z delicjami







 
  • 8 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 100 g zmielonych orzechów
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1 puszka brzoskwiń (duża)
  • 2 budynie śmietankowe (używam tych z cukrem)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 k masła
  • 4 paczki delicji
  • 2 galaretki (różne kolory, ale nie koniecznie)
  • alkohol (czysta wódka)
Ciasto: białka ubić z cukrem, dodawać 3 żółtka, orzechy, kokos, rodzynki, proszek, kakao. Wszystko razem wymieszać i piec ok. 45 min.
Ps. Nie lubimy rodzynek, więc daję 150 g orzechów i 150 g kokosu.

Krem: sok z brzoskwiń odlać, zagotować dodając 2 łyżki cukru. Budynie rozpuścić w pół szkl wody. Wlać na gotujący się sok, dodając 1 łyżkę mąki.
Masło utrzeć z 5 żółtkami i połączyć z wystudzonym kremem.

Wykonanie: Na placek nakładamy połowę kremu, następnie delicje namoczone wcześniej w alkoholu. Na delicje nakładamy resztę kremu. Na krem kładziemy rozcięte na połowę ( można plasterki lub kostkę) brzoskwinie, które zalewamy galaretkami.

Wg: Halina B.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz