- 1 porcja rosołowa (miałam 2 "pałeczki" z kurczaka)
- 3 kalarepy (mogą być z liśćmi)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 4-5 ziemniaków
- 100 ml gęstej śmietany 18%
- 3-4 liście laurowe
- ziele angielskie
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- pieprz, sól, maggi (dałam świeży lubczyk) do smaku
Mięso gotujemy do miękkości z liśćmi laurowymi, zielem ang. i odrobiną soli (lub np.vegety). Warzywa obieramy i płuczemy. Marchewki, pietruszki i kalarepy trzemy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę (a liście z kalarepy na mniejsze kawałki np. w paski).
Wyciągamy mięso z wywaru, wrzucamy warzywa, gotujemy do miękkości i doprawiamy do smaku.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę (ja używam gotowej), dodajemy do zupy energicznie mieszając. Na koniec wlewamy śmietanę i ew.doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz