30 maja 2015

Zupa kalarepowa


  • 1 porcja rosołowa (miałam 2 "pałeczki" z kurczaka)
  • 3 kalarepy (mogą być z liśćmi)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4-5 ziemniaków
  • 100 ml gęstej śmietany 18%
  • 3-4 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pieprz, sól, maggi (dałam świeży lubczyk) do smaku
      Mięso gotujemy do miękkości z liśćmi laurowymi, zielem ang. i odrobiną soli (lub np.vegety). Warzywa obieramy i płuczemy. Marchewki, pietruszki i kalarepy trzemy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę (a liście z kalarepy na mniejsze kawałki np. w paski).
   Wyciągamy mięso z wywaru, wrzucamy warzywa, gotujemy do miękkości i doprawiamy do smaku. 
   Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę (ja używam gotowej), dodajemy do zupy energicznie mieszając. Na koniec wlewamy śmietanę i ew.doprawiamy do smaku.
   Można posypać natką pietruszki.

Wg: http://www.mojegotowanie.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz