18 lutego 2015

Zupa pomidorowa z soczewicą


  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 0,5 szkl. soczewicy zielonej (ok.125 g)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, ziele ang., listek laurowy, mielony kminek i kolendra, suszona bazylia i majeranek
  • 2 łyżki  ciemnego sosu sojowego
   W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Chwilę podsmażać cały czas mieszając, po czym zalać wodą (ja użyłam rosołu, który został z niedzieli)  i gotować ok. 10-15 minut.
   Dodać soczewicę, pomidory, sos sojowy i przyprawy (oprócz bazylii i majeranku). Gotować na małym ogniu ok. 20 minut (do miękkości jarzyn). Na koniec dodać rozgnieciony ząbek czosnku, bazylię i majeranek, pogotować jeszcze z 5 minut. Można posypać natką pietruszki.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz