- 1 puszka pomidorów krojonych
- 0,5 szkl. soczewicy zielonej (ok.125 g)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 2 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, ziele ang., listek laurowy, mielony kminek i kolendra, suszona bazylia i majeranek
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Chwilę podsmażać cały czas mieszając, po czym zalać wodą (ja użyłam rosołu, który został z niedzieli) i gotować ok. 10-15 minut.
Dodać soczewicę, pomidory, sos sojowy i przyprawy (oprócz bazylii i majeranku). Gotować na małym ogniu ok. 20 minut (do miękkości jarzyn). Na koniec dodać rozgnieciony ząbek czosnku, bazylię i majeranek, pogotować jeszcze z 5 minut. Można posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz