29 lipca 2015

Kruche ciasto z owocami


  • 5 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g margaryny
  • ok. 500 g owoców np. maliny, jagody lub borówki
     Margarynę utrzeć na puszystą masę z 1 szkl. cukru, dodać żółtka, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy. Zagnieść (ja musiałam dodać jeszcze 0,5 szkl. mąki) ciasto.
   Włożyć do wysmarowanej dużej tortownicy, ułożyć owoce. Na górę rozsmarować pianę ubitą z 5 białek i 0,5 szkl. cukru.
   Piec ok. 40 minut w temp. 180'C. Jeśli beza zacznie za bardzo ciemnieć, przykryć folią aluminiową.



Wg: przepis z kalendarza

1 komentarz: