20 marca 2014

Chleb p.Małgosi z Wisły



Składniki na 2 blaszki-keksówki:

  • 1 kg mąki pszennej (można mieszać z inną)
  • 2 jajka
  • 5-8 dag drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 litra ciepłej wody
   W większej misce cukier rozmieszać z drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Można dodać słonecznik, kminek, co kto lubi.
   Przełożyć do natłuszczonych keksówek i piec ok 1 godz., w temp.180' (u mnie piecze się 1,10h).
   W czasie pieczenia, jak chleb już się zarumieni, pędzelkować wodą, to nie popęka.
Ps. Jest to jedyny chleb, który mi "wychodzi".

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz