31 maja 2015

Zrazy z mielonego w sosie koperkowym


 
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 4 łyżki masła
  • 1 czerstwa bułka - namoczyć
  • sól, pieprz
     Masło rozetrzeć z żółtkami, dodać do mielonego i resztę składników. Doprawić, wymieszać i zrobić małe zraziki. Podsmażyć na oleju.
 
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml gęstej śmietany 18%
  • 100 ml bulionu
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, cukier do smaku
     Masło roztopić, wsypać mąkę, przesmażyć ale nie rumienić, dodać śmietanę, bulion i koperek. Zagotować mieszając trzepaczką, doprawić (ew. dolać troszkę wody). 
   Włożyć do sosu zrazy i dusić ok. 20 minut pod przykryciem. 

Wg: Gabrysia J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz