1 września 2016

Szarlotka Cioci Jadzi



  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 1 kg jabłek + cukier i cynamon do smaku
     Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i doprawić cukrem i cynamonem (w razie konieczności odcisnąć nadmiar soku).
     Do miski wsypać mąkę z proszkiem, cukier, wymieszać. Dodać margarynę i posiekać nożem. Wbić 2 całe jajka i 1 żółtko (białko potem się przyda), dodać śmietanę i zagnieść ciasto (gdy się bardzo klei, podsypywać mąkę) na jednolitą masę. Podzielić na dwie części.
   Pierwszą część rozwałkować na grubość ok. 1 cm (ja rozprowadzam dłonią), ułożyć na dużej blasze wysmarowanej tłuszczem. Wyrównać brzegi palcami i posmarować białkiem (można lekko posypać mąką). Wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią ciasta (ponieważ ciasto mi się przeważnie klei, robię małe placki i je kładę. Nie martwić się dziurami, ciasto rośnie i je zakryje). Posmarować resztą białka lub esencją herbaty. Ja jeszcze posypuję grubym cukrem.
   Piec ok.50 min. w temp. 180'C, wkładając do zimnego piekarnika.





Wg: Ciocia Jadzia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz