22 lutego 2018

Domowe kajzerki




  • 500 g mąki pszennej-tortowej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 40 g masła
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 jajko do smarowania bułek + posypka (mak, czarnuszka, sezam)
     Z odmierzonej 250 ml wody, odlać połowę do garnuszka, dodać 0,5 łyżeczki cukru i pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min. Masło roztopić.
   Do miski przesiać mąkę, wbić 1 jajko, dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i przestudzone masło. Całość wyrabiać kilka minut na gładką, zwartą kulę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 min.(jeśli ciasto nie chce mi rosnąć-wkładam je z miską do piekarnika nagrzanego do 35'C).
   Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko obsypaną mąką. Wydłużyć je lekko i podzielić na dwie części. Każdą jeszcze wydłużyć i podzielić na 5-6 kawałków. Każdy kawałek rolować w dłoniach w kulkę. Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstęp bo jeszcze urosną. 
   Każdą kulkę ciasta ponacinać lekko nożem na krzyż, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać posypką. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min (bez przykrycia).
   Piec w nagrzanym piekarniku do 220-230'C, ok. 15-17 min. na rumiano.


Wg: https://aniagotuje.pl
         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz