- 3 szkl. bulionu wołowego (ja dodałam do wody 2 kostki rosołowe)
- 150 g czerwonej soczewicy
- 4 frankfurterki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, tymianek
Kiełbaski pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju, przełożyć do innego naczynia. Marchewki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Por posiekać. Warzywa smażyć kilka minut na oleju. Przełożyć do garnka, wlać bulion i 1 szklankę wody.
Dodać opłukaną soczewicę, zmiażdżony czosnek, liść laurowy, ziarna pieprzu i pomidory z puszki (razem z zalewą). Gotować ok. 30 minut na małym ogniu, aż soczewica i marchewka zmięknie, a zupa stanie się gęsta.
Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucić podsmażone frankfurterki. Doprawić solą, pieprzem (ja daję żółte ziarenka smaku), tymiankiem i sosem sojowym. Posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz