7 lutego 2015

Zupa z soczewicy


  • 3 szkl. bulionu wołowego (ja dodałam do wody 2 kostki rosołowe)
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 4 frankfurterki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, tymianek
   Kiełbaski pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju, przełożyć do innego naczynia. Marchewki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Por posiekać. Warzywa smażyć kilka minut na oleju. Przełożyć do garnka, wlać bulion i 1 szklankę wody.
   Dodać opłukaną soczewicę, zmiażdżony czosnek, liść laurowy, ziarna pieprzu i pomidory z puszki (razem z zalewą). Gotować ok. 30 minut na małym ogniu, aż soczewica i marchewka zmięknie, a zupa stanie się gęsta. 
   Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucić podsmażone frankfurterki. Doprawić solą, pieprzem (ja daję żółte ziarenka smaku), tymiankiem i sosem sojowym. Posypać natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz