26 lipca 2015

Faszerowana papryka


  • 6 papryk
  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu (1 woreczek)
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki vegety (lub posolić wg smaku)
  • pieprz czarny
     Z papryk odciąć górną część, usunąć gniazda nasienne i dokładnie umyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Ryż ugotować.
   Do miski z mięsem dodać wystudzony ryż, cebulę, posiekany lub przeciśnięty czosnek. Przyprawić przyprawami. Wymieszać.
   Papryki wypełniać farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdą paprykę nałożyć odciętą wcześniej górną część. Podlewać wodą, tak aby w naczyniu było jej ok. 1 cm głębokości.
   Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180'C ok. 60-90 minut. 
 Czas pieczenia zależy od wielkości papryk. Po godzinie pieczenia mięso będzie już upieczone, a papryka pozostanie jędrna. Jeżeli chcemy aby papryka była miękka, bardziej dopieczona to pozostawmy papryki w piekarniku na dłużej. 
 

 
Wg: http://umniewkuchni.blox.pl/html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz