17 grudnia 2017

Śledzie w oleju z cytryną




  • 10 filetów śledziowych - matiasy (9 bo 1 mąż zjadł :)
  • 2 cytryny
  • 2 - 3 cebule
  • majeranek
  • liście laurowe
  • ziele ang.
  • pieprz grubo mielony
  • czosnek granulowany (można nie dawać)
  • olej rzepakowy
     Śledzie, jeśli solone to wymoczyć, pokroić na 3 - 4 części. Cytrynę sparzyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
   W słoiku układać warstwami: plaster, dwa cytryny, kilka piórek cebuli, śledzie - śledzie oprószyć granulowanym czosnkiem, majerankiem, pieprzem, pokruszonym liściem laurowym. Wsypać parę ziarenek ziela ang. i układać na przemian warstwy tak aby cebula była na wierzchu. Całość zalać olejem rzepakowym. Zakręcić i odstawić przynajmniej na dobę - postoją nawet Nowego Roku.
   Z tych 9 śledzi wyszły mi dwa słoiki.

Wg: https://www.facebook.com/Kulinarna-Wiola-553236358145414/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz