26 marca 2015

Zupa gołąbkowa


 
  • ok. 2,5 l bulionu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g kapusty włoskiej
  • 100 g ryżu paraboiled (dałam zwykły-biały)
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta cukru, pieprz czarny, sól
     Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, kroimy kapustę, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach.
   W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę a gdy się zeszkli, dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. 
   Dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor. Teraz dodajemy kapustę i marchewkę i mieszając chwilę podsmażamy.
   Całość zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie do gotującej się zupy dodajemy ryż i gotujemy ok. 20 minut, mieszając. Czas gotowania zależy od rodzaju ryżu. 
   Pod koniec gotowania zupy przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.
     Ps. Zupa po czasie gęstnieje. Wtedy dolać bulionu i ponownie zagotować. Przepis na spory garnek :)
   
Wg: https://wedrowkipokuchni1.wordpress.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz