- ok. 2,5 l bulionu
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g kapusty włoskiej
- 100 g ryżu paraboiled (dałam zwykły-biały)
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki majeranku
- szczypta cukru, pieprz czarny, sól
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, kroimy kapustę, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach.
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę a gdy się zeszkli, dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy.
Dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor. Teraz dodajemy kapustę i marchewkę i mieszając chwilę podsmażamy.
Całość zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie do gotującej się zupy dodajemy ryż i gotujemy ok. 20 minut, mieszając. Czas gotowania zależy od rodzaju ryżu.
Pod koniec gotowania zupy przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.
Ps. Zupa po czasie gęstnieje. Wtedy dolać bulionu i ponownie zagotować. Przepis na spory garnek :)
Wg: https://wedrowkipokuchni1.wordpress.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz