Ciasto:
- 0,5 kg maki
- 50 g drożdży
- ok. 400 ml ciepłej wody
- 4-5 łyżek oleju
- sól, pieprz, cukier
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuszczone w wodzie i pozostałe składniki dodać do mąki i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Sos:
- 1 przecier pomidorowy }
- 4-5 łyżki oleju } wszystko wymieszać
- przyprawy (czosnek, oregano, bazylia...) }
Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je wyrobić, rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę. Posmarować sosem, położyć dodatki wg uznania i posypać startym żółtym serem.
Ja użyłam pozostałe nadzienie z pierogów :)
Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 180-200'C.
Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 180-200'C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz