8 stycznia 2015

Pizza

 


Ciasto:
  • 0,5 kg maki
  • 50 g drożdży
  • ok. 400 ml ciepłej wody
  • 4-5 łyżek oleju
  • sól, pieprz, cukier
   Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuszczone w wodzie i pozostałe składniki dodać do mąki i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

  Sos:
  • 1 przecier pomidorowy                                  }
  • 4-5 łyżki oleju                                                } wszystko wymieszać
  • przyprawy (czosnek, oregano, bazylia...)      }
  Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je wyrobić, rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę. Posmarować sosem, położyć dodatki wg uznania i posypać startym żółtym serem.
   Ja  użyłam pozostałe nadzienie z pierogów :)
  Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 180-200'C.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz