20 września 2015

Tort gołąbkowy



  • 1 kg mięsa mielonego
  • ok. 2 kg kapusty białej w główce
  • 200 g ryżu (np. 2 woreczki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
     Kapustę dzielimy np. na ćwiartki i gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy i po ostygnięciu kroimy na grubsze kawałki. 
   Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ryż, jajko i przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie.

     Sos:
  • 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 2 szkl. wody
  • 1 łyżka jasnej zasmażki lub mąki
  • sól, pieprz do smaku (ew. vegeta)
     Zagotowujemy wodę, dodajemy posiekaną cebulę, masło i przecier. Gotujemy ok. 5 minut, przyprawiamy do smaku i zagęszczamy zasmażką lub mąką.
   Ps. Proponuję zrobić podwójną porcję sosu, bo potem przyda się do polania gotowego dania.

     Dużą tortownicę smarujemy olejem (jeśli nie jesteśmy pewni co do szczelności naszej foremki, spód i boki wykładamy folią aluminiową), na dno układamy część kapusty (ok. 1/3), lekko solimy i posypujemy pieprzem.
   Na kapustę nakładamy połowę masy mięsnej, wyrównujemy powierzchnię. Następnie wykładamy drugą część kapusty, lekko solimy i posypujemy pieprzem.
   Na drugą część mięsa wykładamy resztę kapusty. Całość zalewamy sosem pomidorowym (jeśli zrobiliśmy podwójną porcję, to wylewamy połowę sosu, tyle aby przykrył zapiekankę).
   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy ok. 70 min. - 1,5 godziny (zależy od rodzaju kapusty). 
   Po nałożeniu porcji na talerz, można jeszcze polać podgrzanym sosem.


Wg: http://kobieceinspiracje.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz